Verschil tussen variabele en vaste energierekening loopt in de honderden euro’s

Terwijl de variabele tarieven per januari stijgen, dalen de tarieven van vaste energiecontracten. Hierdoor kan een overstap consumenten een besparing van wel 578 euro opleveren. Het prijsplafond verdwijnt per 2024 en zonder overheidssteun hebben energiebedrijven vrij spel. Vattenfall en Essent kondigden al fors hogere variabele tarieven aan voor het nieuwe jaar. Onderzoek wijst uit dat de verschillen tussen variabele tarieven en een jaarcontract met vaste tarieven steeds verder oplopen. “Dit is dan ook het moment om over te stappen naar een vast contract, want daarmee besparen consumenten honderden euro’s”, legt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond uit.

De Vastelastenbond onderzocht de tarieven van een variabel energiecontract bij Vattenfall en Essent en vergeleek deze prijzen met het goedkoopste jaarcontract met vaste tarieven dat momenteel in de energiemarkt te vinden is. Vattenfall en Essent kondigden vorige week hun nieuwe variabele tarieven voor 2024 aan. In vergelijking met het goedkoopste jaarcontract dat op de markt te vinden is, is een variabel contract bij Essent op jaarbasis 578 euro duurder. Een variabel contract bij Vattenfall is 510 euro duurder dan het goedkoopste jaarcontract dat op de markt te vinden is. In dit geval is dat een energiecontract van Innova Energie.

Wolfert ziet dat de variabele en vaste tarieven steeds verder uiteenlopen: “Een maand of twee geleden waren de tarieven van gas en stroom van een variabel of vast contract vrijwel gelijk, terwijl er nu grote verschillen ontstaan. De variabele tarieven stijgen, terwijl jaarcontracten met vaste tarieven juist goedkoper worden. Die daling zet steeds verder door en kan veel geld opleveren.

Hogere energiebelasting

Bij de berekening in dit onderzoek is uitgegaan van een gemiddeld verbruik van 2900 kWh stroom en 1200 m3 gas. Ook is berekend met de energiebelasting van 2024. Terwijl het jaarcontract tarieven ver onder het prijsplafond hanteert, schurken de variabele tarieven van Essent steeds dichter de grens van het prijsplafond aan. Het gastarief van Vattenfall gaat er juist overheen. De stroomprijzen van de variabele tarieven dalen juist lichtjes, maar zijn nog steeds hoger dan de prijzen van het jaarcontract.

Door de hogere energiebelasting op gas en de stijging van de inkoopkosten als gevolg van de koude maanden gaat de prijs omhoog. Ook het conflict in Israël heeft bijgedragen aan deze verhogingen. “Het is opvallend dat de energiebedrijven de stijging van de variabele tarieven per 2024 tijdens de verkiezingsuitslagen bekendmaakten. Dat lijkt een bewuste keuze geweest, omdat dit nieuws daardoor ondergesneeuwd raakte door het verkiezingsgeweld. Dat is jammer, omdat deze tariefwijziging belangrijk is voor veel mensen en hen direct raakt. Deze prijsstijging is nieuws dat door veel mensen gehoord moet worden”, stelt Wolfert.

Overstap loont

De kans dat de energietarieven dit jaar verder dalen, is nu klein. “Het wordt kouder en de verwarming gaat weer aan. Nu het prijsplafond over een maand eindigt en de variabele tarieven stijgen, is de noodzaak voor een overstap groter. Door voor een energiecontract met vaste tarieven te kiezen, zijn besparingen van bijna 600 euro te behalen. Met het einde van het prijsplafond in zicht is het verstandig om over te stappen“, besluit Wolfert.

Geef een reactie

Ontdek meer van NL Actueel 24

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder