woman wearing gray shirt
Photo by fauxels on Pexels.com

‘Vrouwen zitten andere vrouwen in de weg in doorstroom naar de top’

Dat zegt Charlotte Van Asseldonk van de Talentenleider. “Vrouwen kunnen veel makkelijker doorstromen naar de top als andere vrouwen stoppen met hen tegen te werken. Want vrouwen liggen het meest wakker van ondermijning door andere vrouwen. Het aantal vrouwen in de top in de zakelijke dienstverlening dat achterblijft bij wat het zou moeten zijn, blijkt steeds weer.” De redenen die genoemd worden zijn volgens Van Asseldonk: gezinsplanning, 80-urige werkweken, geen mogelijkheid om deeltijd te kunnen werken en het nog altijd overheersende masculiene beeld van leiderschap waardoor er steeds weer voor mannen wordt gekozen. Dit zal moeten veranderen om meer vrouwen aan de top te krijgen.

Een onderbelichte, maar minstens even grote barrière zijn de vrouwen zelf. Ze beconcurreren elkaar kapot en achter elkaars rug bestempelen ze elkaar als niet-competent. Vrouwen helpen elkaar niet om te groeien maar zeggen bijvoorbeeld: “Dat zij zoveel voor elkaar krijgt komt vast omdat de hoogste baas verliefd op haar is.

Elke vrouw die de ambitie heeft om door te groeien naar de top, zal dit herkennen“, volgens Van Asseldonk. Daar ligt ook precies een grote kans voor vrouwen. “Ze moeten stoppen met zichzelf en elkaar te vergelijken, met de stoelpoten bij elkaar afzagen en met hun masculiene gedrag. Daar haken veel vrouwen op af en daardoor gaat er veel talent verloren. Dat belemmert niet alleen hun eigen carrière, maar ook de innovatie en de resultaten van de organisatie als geheel.” Van Asseldonk zegt dat het belangrijk is dat vrouwen op hun eigen kwaliteiten focussen en deze maximaal door ontwikkelen, inzetten en zichtbaar maken. “Als vrouwen in zichzelf vertrouwen vanuit hun eigen talenten, complementair zijn en elkaar helpen groeien, levert dat zowel vrouwen als de organisatie meer op dan ingewikkeld vrouwengedoe.

Laat een reactie achter

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *