photo of red mini copper
Photo by Brett Sayles on Pexels.com

VVD-Europarlementariër: “Paniekvoetbal over toekomstig autobezit komt op een verkeerd moment”

Veel autobezitters moeten in de toekomst afscheid nemen van hun auto. Anders lukt het ons niet om volledig klimaatneutraal te worden op het gebied van vervoer. Dat zegt Jan Willem Erisman, de nieuwe voorzitter van de Wetenschappelijke Klimaatraad, tevens de belangrijkste klimaatadviseur van de Nederlandse regering in het AD. “Een totaal verkeerd signaal op een verkeerd moment als je het mij vraagt,” zegt Caroline Nagtegaal Europarlementariër voor de VVD

Autobezit niet vanzelfsprekend meer

Nagtegaal: “Net wanneer we in Europa met z’n allen keihard aan het werk zijn om met schoner rijden ons steentje bij te dragen aan de energietransitie. Niet alleen is het paniekvoetbal, ook wordt hiermee volledig voorbijgegaan aan de huidige technologische ontwikkelingen.”

Nagtegaal zegt zich goed te kunnen voorstellen dat je als autobezitter niet blij wordt bij het lezen van zo’n bericht. “Zeker niet als je net de stap hebt gezet om een elektrische auto aan te schaffen. Of als je afhankelijk bent van je auto, bijvoorbeeld om op je werk te komen.”

Erisman stelt dat grondstoffen, die we nodig hebben voor de productie van batterijen, schaars zijn. “In zekere zin is dit waar, onze planeet heeft geen eindeloze voorraden kobalt, lithium of nikkel. Maar er wordt te snel voorbijgegaan aan wat wel al kan en waar kansen liggen. Denk aan het recyclen van kritieke mineralen, onlangs nog door de G7-landen omarmd in hun voorstel voor kritische mineralen. Zo heeft het bedrijf Panasonic zelfs een technologie ontwikkeld voor het produceren van kobaltvrije batterijen. Dit soort innovaties maakt batterijen goedkoper en landen die zelf geen grondstoffen hebben, worden zo minder afhankelijk van grondstoffen uit het buitenland.

Zijn we er nu dan?,” besluit Caroline Nagtegaal “Zeker niet. Maar een beetje optimisme over het innovatieve vermogen van bedrijven is wel op zijn plaats. Angst zaaien en in beperkingen denken is wat mij betreft niet te manier.”

Laat een reactie achter

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *