Sarina Wiegman, bondscoach van het Engelse damesvoetbalelftal en Jacco Verhaeren, technisch directeur van het Franse zwemteam, hebben bij hun WK’s gebruikgemaakt van Chrono Coaching. Deze nieuwe methode zorgde ervoor dat de voetbalsters vrijwel zonder jetlag op het WK in Australië arriveerden en de Franse zwemmers tijdens het WK in Japan zeer goede resultaten behaalden.
Bij Chrono Coaching wordt het individuele slaap/waak- ritme zodanig verschoven dat topsporters geheel of gedeeltelijk in het ritme van de plaats van bestemming zijn nog voordat men op reis gaat. Hierdoor treedt de jetlag niet of nauwelijks op, met minder vermoeidheid en een betere concentratie en alertheid als gevolg.
Met behulp van een LED-lichtbril met gedoseerd blauw licht en verwisselbare oranje glazen, een Chronodieet en individuele slaapinstructies kan het slaap/waakritme naar elk willekeurig moment van de dag worden verschoven. Hierdoor wordt het ook in de vroege ochtend of late avond mogelijk om een topprestatie te leveren.
De beste sportprestaties worden meestal in de late namiddag geleverd, blijkt uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Veel wedstrijden zijn echter op andere momenten van de dag waardoor prestaties dan net iets minder goed zijn. Ook een jetlag heeft invloed op het functioneren van een atleet.
Een jetlag is voor de doorsnee reiziger hooguit een ongemak, maar bij een topsporter zorgt het voor een verlies van vorm en voor verminderde prestaties. Door een jetlag is men vatbaarder voor infecties en is de kans op blessures groter. Het kan tot 14 dagen duren voordat de prestatie weer helemaal terug is op topniveau.
Uiteraard bepalen de jaren van dagelijkse training en inzet van deze atleten en hun begeleiders hun niveau, maar de mogelijkheid om te pieken op de juiste tijd geeft de sporters in topvorm het laatste extra zetje. Een ijzeren discipline, slaaphygiëne en motivatie zijn hierbij belangrijke factoren. Dat zit bij de meeste serieuze atleten wel goed.