Zeker tot 2050 blijft er een tekort aan talent in Nederland, vrouwen kunnen de oplossing bieden

Dat concludeert Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg, in de nieuwe documentaire The Talent Game. “Zelfs als we meer internationale kenniswerkers aantrekken, meer uren gaan werken, en mensen vanaf de zijlijn betrekken bij de arbeidsmarkt, zal het tekort aan talent blijven bestaan.” Wilthagen benadrukt daarom het belang van investeringen in de juiste sectoren om Nederland en Europa toekomstbestendig te maken. Kunstmatige intelligentie kan hieraan bijdragen door de arbeidsproductiviteit te verhogen. 

De documentaire The Talent Game: Battlefield or Playground, geregisseerd door Ingelou Stol (High Tech Campus Eindhoven) en Vinal Hindocha (House of Yellow), biedt een kijkje achter de schermen bij techbedrijven ASML, SMART Photonics en Axelera AI. De film laat zien hoe bedrijven, van multinationals tot startups, technisch talent vinden en proberen te behouden. Een belangrijk thema in de documentaire is de potentie van vrouwen in de techniek, “die een belangrijke oplossing kunnen zijn voor het tekort aan talent in de sector”, vertelt Stol. “Vrouwen zijn een onbenutte bron van expertise.” Uit recent onderzoek van McKinsey blijkt dat Europa vrouwen in de techindustrie moet aantrekken en behouden om concurrerend te blijven op het gebied van technologische groei en innovatie.

Tekort aan 70.000 talenten in Brainport Eindhoven

De Brainport regio krijgt de komende tien jaar te maken met een tekort van 70.000 mensen in de techniek en IT. “Het is belangrijk dat de stad Eindhoven en de omliggende dorpen en steden bereikbaar blijven. Brainport Eindhoven moet een technologiehub worden die voor iedereen toegankelijk is, niet alleen voor hoogopgeleiden”, zegt Paul van Nunen, Directeur van Brainport Development. “Daarom moeten we bijvoorbeeld huizen bouwen voor mensen met verschillende salarissen.”

De regio rondom Eindhoven zal zich de komende jaren moeten inzetten om de benodigde talenten aan te trekken en op te leiden om de tekorten in de techniek op te lossen. “We hebben alle talenten nodig van mensen die langs de kant zitten, we zullen veel mensen moeten gaan opleiden, internationale kenniswerkers aantrekken, de arbeidsproductiviteit verhogen en het behoud in de techsector vergroten. En dat zullen we allemaal tegelijk moeten doen.” Van Nunen erkent dat dit een enorme uitdaging is. Maar “ik denk dat we bewezen hebben dat als het ergens kan, het hier is.”

De documentaire The Talent Game is donderdag in première gegaan, en is vandaag gepubliceerd op de YouTube-pagina van High Tech Campus Eindhoven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *