30% meer inbraken in de winter maar de Nederlander neemt geen extra maatregelen

person opening a door with a bar

Ook dit jaar wordt in de winter een stijging van 30% in het aantal inbraken verwacht. Toch neemt 36% van de Nederlanders geen extra maatregelen om de kans op inbraak thuis te verlagen in de donkere maanden. 43% geeft aan niet banger te zijn voor inbraken in de winter dan in de zomer. Dat blijkt uit onderzoek van online vergelijker Pricewise onder 1.000 Nederlanders, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

Maatregelen tegen inbraak

30% van de Nederlanders geeft aan wel extra maatregelen te nemen in de winter om kans op inbraak te verminderen. Ze geven bijvoorbeeld het huis een bewoonde indruk als ze weg zijn (58%), laten de lichten aan staan als ze niet thuis zijn (56%), zorgen ervoor dat waardevolle spullen niet in het zicht liggen (52%), zetten niet op social media dat ze op vakantie zijn (48%) en/of laten het de buren in de winterperiode weten als ze niet thuis zijn (45%).

Geen extra beveiliging in woning

Bijna de helft van de Nederlanders (43%) geeft aan niet banger te zijn in de winter voor inbraken dan in de zomer. Voor 25% is dat wel het geval. Daarnaast geeft 48% aan de woning onlangs niet extra beveiligd te hebben.

Verzekering bij inbraak

Schade door inbraak valt onder de opstalverzekering. Wanneer er tijdens de inbraak schade is gemaakt aan de woning, denk aan een kapotte deur of ingeslagen raam, dan wordt dit vergoed. Deze verzekering is vaak verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. De inboedelverzekering biedt dekking als er spullen zijn gestolen uit de woning. Veel inboedelverzekeraars geven premiekorting wanneer de woning goed is beveiligd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *