42-jarige inwoner Amsterdam krijgt 20 jaar cel voor moord op partner

42-jarige inwoner Amsterdam krijgt 20 jaar cel voor moord op partner

De rechtbank in Haarlem heeft de 42-jarige Cetin K. tot 20 jaar celstraf voor de moord op zijn partner in juni 2022 in Spaarnwoude veroordeeld. K. schoot het slachtoffer dood na een ruzie, terwijl ze in een sloot stond. Hij heeft zijn daad zodanig voorbereid dat sprake is van voorbedachte raad.

In de middag van 15 juni 2022 is in Spaarnwoude het stoffelijk overschot gevonden van een vrouw, die is overleden door een schot door haar hoofd. De nacht ervoor ging de verdachte daar met het slachtoffer naartoe. Het slachtoffer belde om 2.30 uur die nacht met haar ouders, en vertelde dat ze door K. werd bedreigd. Ze zei dat ze in de sloot was gevallen en niet wist wat ze moest doen. Haar ouders hoorden haar hard ‘nee’ roepen en daarna hoorden ze niks meer.

Op hetzelfde terrein waren twee getuigen aanwezig, die Cetin K. en het slachtoffer hoorden roepen. Zij riep ‘Ga weg, ga weg’, K. riep haar naam. Daarna hoorden de getuigen een knalgeluid. Op dezelfde plek in Spaarnwoude zijn een zwarte handschoen en een huls gevonden die leiden K.

Eerder dat jaar heeft K. zijn partner ernstig mishandeld door haar bovenbeen te besprenkelen met aanstekervloeistof en dat aan te steken.

De rechtbank is van oordeel dat het K. was die in de nacht van 15 juni 2022 in Spaarnwoude een handschoen heeft aangetrokken, een vuurwapen heeft gepakt en vervolgens het slachtoffer met dat vuurwapen door haar hoofd heeft geschoten terwijl zij in de sloot stond. De eerdere mishandeling door het aansteken van de aanstekervloeistof acht de rechtbank ook bewezen.

Cetin K. en het slachtoffer hadden een zeer intense en agressieve relatie. Uit de verklaringen van haar ouders komt naar voren dat ze stelselmatig werd mishandeld door K.. Uit de vele app-berichten die K. heeft gestuurd, kan naar het oordeel van de rechtbank worden afgeleid dat K. zich ernstig gekrenkt voelde doordat zijn partner bij hem weg wilde.

Naast deze voorgeschiedenis is naar het oordeel van de rechtbank sprake van voorbedachte raad omdat hij een vuurwapen, munitie en handschoenen mee heeft genomen toen hij zijn slachtoffer meenam naar een donkere, afgelegen plek in Spaarnwoude. Cetin K. heeft gedurende de dagen en uren voor de dood van het slachtoffer besloten haar van het leven te beroven, oordeelt de rechtbank. Tijdens het telefoongesprek van meer dan een kwartier met haar ouders die nacht kon hij nog nadenken over zijn voornemen. K. heeft zijn slachtoffer op een vreselijke manier om het leven gebracht door haar met een vuurwapen door het hoofd te schieten. De rechtbank kan dit niet anders kwalificeren dan als een executie.

Door zijn handelen heeft K. haar vader en moeder een onherstelbaar groot verdriet aangedaan. Zij hebben in de nacht van 15 juni 2022 via de telefoon machteloos mee moeten luisteren naar de ruzie tussen K. en hun dochter, die haar uiteindelijk fataal is geworden. Dit is voor de ouders bijzonder traumatiserend geweest. Door de proceshouding van Cetin K. heeft de rechtbank weinig inzicht kunnen krijgen in de beweegredenen die de verdachte tot de misdrijven hebben gebracht. Hetzelfde geldt voor de vraag naar de persoonlijkheid van K. en zijn psychische gesteldheid tijdens het plegen van de misdrijven. In het rapport van het Pieter Baan Centrum staat dat bij K. sprake is van een persoonlijkheidsstoornis met antisociale, narcistische en borderline kenmerken, die chronisch aanwezig is, en dat er kenmerken van psychopathie kunnen worden vastgesteld. De rechtbank acht de kans op recidive van ernstige geweldsincidenten reëel en beveelt daarom aan dat tegen het einde van zijn gevangenisstraf alsnog wordt geprobeerd een onderzoek te doen naar zijn geestesvermogens.

De rechtbank legt een gevangenisstraf van 20 jaar op. Ook moet hij een schadevergoeding van in totaal ruim 83.000 euro betalen aan de ouders van het slachtoffer, voor materiële en immateriële schade.

Laat een reactie achter

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie