65-jarige inwoner Rijswijk moet jaar de cel in voor zware mishandeling agent

De rechtbank Den Haag heeft de 65-jarige Nicolaas N. veroordeeld voor het gooien van een champagnefles tegen het hoofd van een agent van de Mobiele Eenheid (ME). Dat gebeurde tijdens de vorige jaarwisseling, op 1 januari 2023 in Den Haag. De agent raakte daarbij gewond aan zijn gezicht. N. krijgt een celstraf opgelegd van 12 maanden.

De ME moest tijdens de jaarwisseling uitrukken omdat de buurt waar N. zich op dat moment bevond door vreugdevuren een waar slagveld was geworden. Ondanks die hevige situatie is Nicolaas N. eerst demonstratief tegenover de agenten gaan staan. Vervolgens heeft hij vanuit een verdekte positie ten opzichte van de agent met kracht een zware champagnefles tegen diens hoofd gegooid. Dit kwam voor de agent volstrekt onverwacht en hij raakte gewond aan zijn gezicht. 

Twee politieagenten herkenden N. na bestudering van de camerabeelden van de gebeurtenis. Zij hadden N. in verband met eerdere aanhoudingen langere tijd gesproken. Nicolaas N. werd in april 2023 in zijn woning aangehouden. Hij ontkent de persoon te zijn die met de champagnefles heeft gegooid.

Tijdens de inhoudelijke zitting van 19 december 2023 bepleitte de raadsman, mr. Michael Mantz, van N. dat bij een veroordeling de rechtbank moest rekening houden met de persoonlijke omstandigheden van N., en dat een taakstraf meer op zijn plaats zou zijn dan een celstraf. De raadsman liet tegen deze website weten nog niet te weten of zijn cliënt in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.

De officier van justitie eiste een celstraf van 36 maanden.

De rechtbank laat weten het N. zwaar aan te rekenen omdat juist tijdens oud en nieuw sowieso al veel overlast en geweld is tegen hulpverleners met alle gevolgen van dien. De zwaar mishandelde agent heeft blijvend zichtbaar letsel aan de mishandeling overgehouden en heeft besloten om te stoppen met zijn werk als agent. De agent heeft angst nogmaals op de zwakke plek van het litteken te worden geraakt.

Nicolaas N. moet naast de jaar celstraf ook een schadevergoeding van 4000 euro aan zijn slachtoffer betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *