view of operating room
Photo by Pixabay on Pexels.com

‘Bijna de helft van de ernstige vuurwerkletsels veroorzaakt door illegaal vuurwerk’

Afgelopen vrijdag raakte een tiener zwaargewond na een ongeluk met illegaal vuurwerk in Doornspijk. In aanloop naar de jaarwisseling is het, hoe verdrietig ook, niet een bericht dat verrast. Dergelijk ernstig letsel (met amputatie als gevolg) wordt veroorzaakt door illegaal vuurwerk.

Volgens Martijntje Bakker van VeiligheidNL is 43 procent van al het letsel dat tijdens de jaarwisseling binnen kwam bij een huisartsenpost of spoedeisende hulp veroorzaakt door illegaal vuurwerk. “Maar helaas zien we ook ieder jaar dat F1 vuurwerk zoals sterretjes en ander legaal vuurwerk ook ernstig letsel zoals brandwonden en oogletsel veroorzaakt,” aldus Bakker.

Uit nieuw onderzoek blijkt bovendien dat een half miljoen mensen in januari gehoorschade ervaart door vuurwerk. Bij zowel oogletsel als gehoorschade zijn omstanders net zo vaak de dupe. Tegelijkertijd zien we een andere zorgwekkende ontwikkeling, want het gebruik van vuurwerkbrillen en gehoorbescherming nam tijdens de jaarwisseling van 2022-2023 weer verder af.

Als VeiligheidNL kunnen we het dan ook niet nalaten om weer te benadrukken hoe belangrijk het is om veilig om te gaan met vuurwerk en jezelf te beschermen. Steek geen illegaal vuurwerk af en neem straks tijdens de jaarwisseling alle voorzorgsmaatregelen in acht. Dus draag een vuurwerkbril, gebruik een afsteeklont, bescherm je oren, hou afstand en pak nooit vuurwerk op wat je al geprobeerd hebt om af te steken. En draag altijd een vuurwerkbril en gehoorbescherming, ook als je zelf niets afsteekt.”

Laat een reactie achter

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie