rear view of a silhouette man in window
Photo by Donald Tong on Pexels.com

Celstraffen tot 15 jaar in Irak voor homo’s en lesbiënes

De autoriteiten van Irak hebben een wet aangenomen die seksuele relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht kan bestraffen met een gevangenisstraf tot 15 jaar. Dit is een harde slag voor de lhbti+-gemeenschap in het land.

Lhbti’ers hebben te maken met voortdurende intimidatie en geweld door gewapende partijen in Irak die met complete straffeloosheid opereren. Zij jagen mensen openlijk op, verwonden hen en doden hen op basis van hun werkelijke of veronderstelde seksuele oriëntatie’, zegt Razaw Salihy, Irak-onderzoeker bij Amnesty International.

De laatste wijzigingen in deze wet zijn een aanslag op de mensenrechten en een alarmerende escalatie van de campagne van de autoriteiten om de controle op vrijheden in te perken.

De autoriteiten van Irak moeten deze wet onmiddellijk intrekken en het recht op vrijheid van meningsuiting en non-discriminatie voor iedereen in het land respecteren, ongeacht hun gender-identiteit of seksuele oriëntatie,’ zegt Amnesty International.

Achtergrond

Verschillende partijen in Irak, met name de partijen die banden hebben met aan de staat-gelinkte milities, hebben de afgelopen jaren lhbti-rechten veroordeeld. Dit deden ze door het verbranden van regenboogvlaggen en het propageren van bizarre beweringen die homoseksualiteit in verband brengen met de verspreiding van ziektes.

In augustus 2023 beval de Iraakse CMC (Communications and Media Commission) media platforms om de term ‘homoseksualiteit’ te vervangen door ‘seksuele afwijking’ in een bericht gepubliceerd in print en op tv. In een eerder voorstel voor de wetswijziging van 27 april 2024 stond de doodstraf als straf op homoseksualiteit. De wet maakt verder vaag geformuleerde handelingen strafbaar met lange gevangenisstraffen, zoals het ‘promoten’ van seksuele relaties tussen hetzelfde geslacht voor mannen die zich ‘opzettelijk’ ‘vrouwelijk’ gedragen, en voor ‘overspel met meer dan een persoon’. 

Laat een reactie achter

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie