Column Monique Ravenstijn: ‘Wat een walhalla, het lijkt wel luilekkerland’

1+1 Acties hebben vele voordelen. Je hebt lekker veel, voor weinig. Je houdt je zuurverdiende geld in je zak, en je kan nog wat weggeven aan iemand die dit nodig heeft.

Zelfs als je het niet nodig hebt, neem je het toch mee. In onze winkels zamelen wij het hele jaar in voor de voedselbank en Mootjes-minisupers. Nu zijn deze partijen erg blij met acties als deze. Want vaak vind je de ‘gratis’ variant hier terug.

Daar word ik overigens dan wel weer blij van. Want soms vraag ik mij af, vooral als wij dit allemaal doen, is dit koopgedrag dat wij stimuleren nog wel van deze tijd?

Laatst vertelde mijn vriendin een verhaal waar ik ontzettend om moest lachen, ik ging echt helemaal stuk. Zij had boodschappen gedaan bij de plaatselijke super, bij ons in het dorp. Dit doet zij doorgaans op de fiets. Een keurige mevrouw, die niet op de kleintjes hoeft te letten. Maar die wel altijd in is voor een koopje.

Nu gieren de acties je deze periode om je oren, zo ook bij de super waar zij altijd shopt. Wat een walhalla, het lijkt wel luilekkerland. Zoveel vooral gezonde producten allemaal 1+1 gratis. Haar hart maakte een sprongetje. Blij en gelukkig verliet ze de winkel met twee veel te volle plastic zakken.

Je raadt het al, het hengsel van de tas scheurde, en alle spullen rolden over straat. Gelukkig zijn er in ons dorp genoeg prinsen op het witte paard woonachtig en werd zij voortvarend geholpen.

Afijn, zij weer op de fiets met een gerepareerde tas, die overigens nog steeds boordevol was. En ja hoor, tweehonderd meter verder, weer ellende. Wederom lag alles op de grond. Al snel kwam prins twee aangesneld, hij bood aan om haar met de boodschappen naar huis te brengen. De vraag weet je dan waar ik woon werd met een grote glimlach beantwoord. Jazeker wist prins twee dat wel.

Afijn lang verhaal kort, uiteindelijk lagen er veel te veel boodschappen op het aanrecht voor een meestal uit een persoon bestaand huishouden.

Wel is het natuurlijk mooi dat er nog gelantheid bestaat, maar dat dit nadeel aan een 1+1 actie zou kleven dat had zij nooit bedacht.

Waarom trickerde dit verhaal mij om er over te schrijven. 1+1 of mix en match kortom veel voor weinig. Overal zien we dit terugkomen, onderscheid tussen de formules is er nagenoeg niet meer, maar alles nodigt uit om meer te kopen.

Want 1 brood kopen en er 1 gratis bij krijgen, mijn vriezer raakt dan toch echt wel vol. Ook stimuleert overvolle kasten tot meer consumeren. Dit met een grote maatschappelijke uitdaging waar maar liefst 15% van de bevolking een exorbitante vorm van obesitas heeft, daar vind ik ook wel wat van.

Overigens zijn de gezonde varianten wel een goede keus, want wellicht stimuleert dit de inname van minimaal 200 gram groenten en fruit per dag.

En mijn vriendin, die geniet enorm van haar 1+1 en laat ze er nu ook nog eens een leuke date aan overgehouden te hebben.

Geef een reactie

Ontdek meer van NL Actueel 24

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder