DEN HAAG – Vorige week heeft de nieuwe regering haar eerste miljoenennota uitgebracht, met daarin de geplande overheidsuitgaven en -inkomsten voor 2025. Onderdeel van de inkomsten is ook het geld dat Nederland ontvangt uit het Europese Herstel- en Veerkrachtfonds. Afgelopen dinsdag is door de Europese Commissie een bedrag overgemaakt van 1,3 miljard euro dat gekoppeld is aan investeringen in relevante prioriteiten als wonen, arbeidsmarkt, klimaatverandering en de overgang naar schone energie. Naar verwachting zal Nederland eind dit jaar een verzoek indienen voor een tweede betaling van 1,2 miljard euro uit het fonds.
De betaling van dinsdag was verbonden aan een aantal voorwaarden waaraan door Nederland is voldaan. Zo is vorig jaar de nieuwe, door sociale partners en regering overeengekomen, pensioenwet aangenomen door de Eerste en Tweede Kamer, en zijn er afspraken gemaakt tussen de regering en provincies over de realisatie van 900.000 nieuwe woningen om het woningtekort tegen te gaan. Ook het programma ‘Nederland leert door’ met loopbaanadvies en training om de huidige krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan, was een van de voorwaarden, net als het aanpassen van de elektriciteitsnetcode om netbeheerders het net op een flexibeler manier te laten beheren om overbelasting te voorkomen.
In totaal kan Nederland aanspraak maken op 5,4 miljard euro uit het fonds tot eind 2026. Dit wordt opgedeeld in vijf betalingsverzoeken waar steeds andere voorwaarden bij horen. De limiet op contante betalingen waar de Tweede Kamer dinsdag over debatteert is onderdeel van een volgend betalingsverzoek. De Europese Commissie waardeert dat de nieuwe regering gemotiveerd blijft om het volledige herstelplan uit te voeren en daarmee alle beschikbare middelen te ontvangen, zoals blijkt uit de brief van 20 september aan de Tweede Kamer over de voortgang van het herstelplan.