IJspret voor kinderen met en zonder handicap in Thialf

Meestal staan kinderen met een handicap langs de zijlijn als leeftijdsgenootjes schaatsen, maar zaterdag 18 konden ze meedoen. Tijdens de afsluiting van de Samen Schaatsen Elfstedentoer trokken kinderen met en zonder handicap samen baantjes in Thialf. Dat is mogelijk dankzij het schaatsframe, waarop kinderen die niet zelfstandig kunnen staan of lopen, zittend kunnen glijden over het ijs. Tegelijkertijd was er in Thialf een cursus voor trainers om schaatsframes te gebruiken in hun eigen lessen.

Eén keer schaatsplezier

Nederland is een schaatsland; zodra het kan, gaan we massaal het ijs op. Toch zijn er kinderen die nog nooit op de ijzers hebben gestaan. Ook zij moeten minstens één keer kunnen ervaren hoe leuk schaatsen is; dat is waar de Sven Kramer Academy zich voor inzet. En dat vindt ook Stichting het Gehandicapte Kind. Daarom organiseerden zij deze winter de Samen Schaatsen Elfstedentoer. Op ijsbanen door heel Nederland konden kinderen van 5 tot 12 jaar een clinic volgen, verzorgd door instructeurs van de Sven Kramer Academy en Duosport. Thialf was de laatste stop van de Elfstedentoer.

Eerste kennismaking

Voor kinderen met een beperking waren bij de Elfstedentoer schaatsframes aanwezig. Zo konden meer dan 500 kinderen met en zonder handicap het plezier van samen schaatsen ervaren. Ook voor veel deelnemende schaatsverenigingen en ijsbanen was het de eerste kennismaking met frameschaatsen. Sommige hebben de nieuwe sport meteen opgenomen in hun reguliere aanbod: in Heerenveen, Hoorn en Utrecht kunnen kinderen met een handicap al met een frame deelnemen aan de schaatslessen, of een frame huren om vrij te schaatsen.

Cursus voor trainers

En dat is precies wat de initiatiefnemers beoogden, vertelt directeur Henk-Willem Laan van Stichting het Gehandicapte Kind: “Ons doel is dat er in elke provincie minimaal één schaatsbaan in de buurt is waar kinderen kunnen frameschaatsen. Zodat kinderen met een beperking overal samen met leeftijdsgenootjes kunnen meedoen met de ijspret.” Om geïnteresseerde schaatsverveningen op weg te helpen, werd 18 maart in Thialf ook een cursus gegeven voor schaatstrainers. Zij leerden hier hoe ze schaatsframes kunnen integreren in hun lessen. Ook zijn er een handboek en instructiefilmpjes ontwikkeld om trainers op weg te helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *