Jacht op Nederlandse arbeidskrachten, Zweden, Finland, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland het meest actief

photo of man holding a book

Buitenlandse bedrijven en overheden maken jacht op Nederlandse arbeidskrachten. De enorme internationale personeelstekorten worden veroorzaakt door een inhaalslag na Corona, de sterk aantrekkende economie, vergrijzende samenleving en de grote investeringen in de energietransitie. Bedrijven en overheden presenteren zich nadrukkelijk op 1 en 2 april tijdens de 25e editie van de EmigratieBeurs in Expo Houten (Utrecht). Op deze beurs ontmoeten 12.000 toekomstige Nederlandse emigranten 250 buitenlandse bedrijven en overheden voor een eerste kennismaking.  Bezoekers met beroepen uit alle sectoren oriënteren zich op het ruime aanbod van werken, wonen, ondernemen en studeren in het buitenland.

1 Miljoen vacatures in het buitenland

De buitenlandse werkgevers bieden de toekomstige emigrant 1 miljoen vacatures, vooral in de Gezondheidszorg, Engineering, IT, Transport, Horeca, Onderwijs en de Agrarische sector. Met secundaire werkvoorwaarden als verhuiskostenvergoeding en betaalde taal -en snuffelstages. Het aanbod is divers. Zo zoekt het Zweedse mijnbouwbedrijf LKAB technisch personeel. Dit bedrijf was onlangs in het nieuws met de ontdekking van de grootste voorraad aardmetalen in Europa.

Versneld visum-traject, specifiek ook boeren welkom

Canada, Australië en Nieuw-Zeeland bieden voor de meeste gewilde talenten een versneld visum-traject. Daarbij zijn de selectiecriteria versoepeld, waardoor het makkelijker is om als Nederlander in die landen te gaan werken, wonen en ondernemen. De Canadese overheid, op zoek naar 500.000 arbeidskrachten, is daarnaast actief op zoek naar boeren die de ruimte zoeken in de Canadese Agrarische sector.

Motieven voor Emigratie

Vertrekredenen voor Nederlanders zijn overbevolking, immigratiecrisis, verslechterende mentaliteit en de woningnood in Nederland, blijkt uit onderzoek van de EmigratieBeurs. Jaarlijks denkt 2 tot 3% van de Nederlandse bevolking serieus na over een vertrek naar het buitenland (cijfer NIDI). Daarvan vertrekt jaarlijks 28 – 30%  (150.000) daadwerkelijk naar het buitenland. In 2021 waren dat er 145.330 en na Corona in 2022 vertrokken 173.469 emigranten. De verwachting is dat de emigratiecijfers komende jaren verder zullen stijgen tot 190.000 in 2030.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *