Man die persoonlijke gegevens van agent op Facebook deelde veroordeeld voor doxing

Een 39-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats heeft vandaag door de politierechter een onvoorwaardelijke celstraf van twee maanden opgelegd gekregen. De man stond op een politierechterzitting op verdenking van doxing van een politieagent. Hij riep in april, op zijn Facebook pagina, meerdere malen op om persoonlijke gegevens van een politiemedewerker te delen.

De officier van justitie had op zitting een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden geëist, die de rechter ook oplegde. Het feit heeft volgens de officier van justitie een grote impact gehad op de politieagent. Ook heeft het meerdere gevolgen voor hem gehad. Dit is allemaal meegenomen in de eis.

Rode cirkel

Bij de berichten op social media waren foto’s geplaatst met daarop enkele politieagenten. Om een van de agenten op de foto werd een rode cirkel geplaatst.

Schenden privacy

De verdachte verklaarde dat hij de berichten op Facebook had gezet, omdat hij het niet eens was met de manier waarop hij door de betreffende politieagent tijdens een controle behandeld werd. Hij had de intentie een klacht tegen hem in te dienen. De officier van justitie op zitting: ”Het gaat om een ernstig strafbaar feit dat een grote inbreuk maakt op de persoonlijke levenssfeer van het slachtoffer. De man heeft de privacy van het slachtoffer geschonden en de grenzen van het toelaatbare overschreden. Dit neem ik de verdachte kwalijk.”

Doxing

Doxing, het (online) delen van iemands persoonlijke gegevens voor intimiderende doeleinden, is sinds 1 januari 2024 strafbaar gesteld. Het gaat bij doxing bijvoorbeeld om het openbaar maken van adresgegevens, contactgegevens of andere gevoelige privéinformatie die door kwaadwillenden gebruikt kan worden om mensen online of fysiek lastig te vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *