Napleiten podcast: ‘De zaak van Jos van Rey’

De Heilige Jos, El Rey, de Zonnekoning van ‘Palermo aan de Maas’. Het zijn bijnamen voor Jos van Rey. Een ervaren VVD-politicus die jarenlang wethouder Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in Roermond was. In die jaren had hij grote projecten in zijn portefeuille, projecten waar zijn allerbeste vriend, een grote projectontwikkelaar uit dezelfde stad, nauw bij betrokken was.

Om die reden – vastgoedvriend Piet van Pol zou wel heel vaak bouwprojecten door toegewezen kregen – viel de recherche op 19 oktober 2014 het huis van Jos van Rey binnen voor een doorzoeking. Hij werd door het Openbaar Ministerie verdacht van grootschalige corruptie. En ook van verkiezingsfraude en lekken uit de vertrouwenscommissie. De jaren erna volgde een enorm proces, zowel in de rechtbank als in de media. Advocaat Gitte Stevens stond Van Rey bij en vertelt over de zaak.

Lees het uitspraakdocument, en het hele vonnis.

Misdaadjournalist Wouter Laumans en strafpleiter Christian Flokstra praten met advocaten en officieren van justitie over bijzondere zaken die hen altijd zullen bijblijven. In deze BNR- podcast geven advocaten en officieren van justitie voor het eerst een unieke inkijk in geruchtmakende strafprocessen.

De podcast bestaat sinds het najaar van 2021 en wist vorig jaar als winnaar uit de bus te komen bij de Dutch Podcast Awards in de categorie crime. In iedere aflevering staat één strafproces centraal waarbij Laumans en Flokstra hun gast kritisch ondervragen en op die manier de zaak tot op de bodem analyseren.

In Napleiten hoor je de ene week alles over aan wietplantages gerelateerde ripdeals. In andere afleveringen word je meegenomen naar een crime passionel óf een ex-TBS-er die opnieuw in de fout gaat. Ook wordt regelmatig teruggekeken op gebeurtenissen die heel Nederland nog helder voor de geest staan. Denk aan de schietpartij in het winkelcentrum in Alphen a/d Rijn of de Damschreeuwer. Napleiten beperkt zich bovendien niet tot alleen maar strafprocessen in Nederland. Ook buiten onze landsgrenzen zijn immers volop interessante zaken te vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *