Ontuchtige Purmerendse pianoleraar krijgt voorwaardelijke straf

De rechtbank Noord-Holland heeft de 39-jarige Purmerendse pianoleraar William R. veroordeeld voor het plegen van ontucht eind 2011 en begin 2012 in Purmerend. Hij heeft destijds als 27-jarige pianoleraar verschillende keren seks gehad met een 16-jarige leerling. Hij krijgt 1 dag gevangenisstraf en 150 uur voorwaardelijke taakstraf met een proeftijd van 2 jaar. Ook moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 3.200 euro en mag hij geen contact opnemen met het slachtoffer.

R. gaf ruim 12 jaar geleden pianoles aan het slachtoffer. R. had in die periode tijdens de pianolessen verschillende keren seks met de leerling. R. en het slachtoffer hadden ook buiten de lessen om contact met elkaar, vooral omdat R. goed bevriend was met haar vader. 

De pianoleraar bekent de seksuele handelingen, maar volgens zijn advocaat Sjoerd van Galen zou er geen sprake zijn van ontucht. Hoewel er een leeftijdsverschil was, zouden zij een normale seksuele relatie hebben gehad en was er sprake van wederzijds goedvinden. Bovendien stelt de advocaat dat er geen sprake was van een afhankelijkheidsrelatie.

Oordeel rechtbank

De rechtbank acht bewezen dat R. zich schuldig heeft gemaakt aan ontucht met een aan zijn opleiding toevertrouwde minderjarige leerlinge, een ernstig zedenfeit. R. sloeg onvoldoende acht op het feit dat er, mede gelet op hun aanzienlijke leeftijdsverschil, sprake was van een ongelijkwaardige verhouding tussen hem als pianodocent en het slachtoffer als leerling. William R. had er rekening mee moeten houden dat het slachtoffer, ondanks haar mogelijk volwassen en intelligente voorkomen, net als iedere 16-jarige op het gebied van seksualiteit kwetsbaar is. R. heeft met zijn handelen zijn eigen genot telkens belangrijker gevonden. Uit de slachtofferverklaring blijkt dat het slachtoffer nog steeds veel last heeft van deze gebeurtenissen. 

Bij de strafbepaling houdt de rechtbank er rekening mee dat R. geen strafblad heeft en dat hij de feiten heeft erkend en berouw heeft getoond. Ook is de ontucht ruim 12 jaar geleden. Daarnaast heeft de strafzaak grote impact op zijn leven. De rechtbank vindt een gevangenisstraf daarom niet passend en legt hem een voorwaardelijke taakstraf op. Omdat het bij ontuchtzaken niet is toegestaan om alleen een taakstraf op te leggen, krijgt hij ook een gevangenisstraf van 1 dag opgelegd. 

De rechtbank ziet geen aanleiding om R. een beroepsverbod op te leggen, zoals de advocaat van het slachtoffer had verzocht. Hij geeft al lange tijd geen pianoles meer en wil dat ook niet weer gaan doen. Ook heeft hij in zijn werk niet te maken met minderjarigen, waardoor de kans op herhaling klein is.

De advocaat van R. kon nog niet zeggen of zijn cliënt in hoger beroep gaat, daar heeft hij twee weken de tijd voor.

De gehele uitspraak leest u hier: ECLI:NL:RBNHO:2024:4307

Eén gedachte over “Ontuchtige Purmerendse pianoleraar krijgt voorwaardelijke straf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *