Sophie in ’t Veld: ‘Tweede Kamer zwijgt over dodelijke Tunesië-deal’

Toen onlangs de Tunesië-deal werd beklonken tussen de Europese Commissie en de Tunesische dictator Saied, stond demissionair premier Rutte erbij om zichtbaar zijn zegen te geven. “Op dat moment wist hij heel goed welke onmenselijke praktijken Saied eropna houdt, zoals het laten creperen van migranten in de woestijn. Sindsdien is er niets veranderd en gaat er niets veranderen,” zegt Sophie in ’t Veld.

Volgens In ’t Veld zorgt de ‘deal’ met Tunesië er niet voor dat het aantal migranten terug wordt gedrongen, terwijl het aantal sterfgevallen in de woestijn hoog blijft. “Het is een slechte deal die niet bereikt wat is gecommuniceerd. Van meet af aan stond de betrokkenheid van Rutte in dienst van een politieke campagne.”

Honderden migranten creperen in de woestijn, weken nadat Rutte de hand van Saied schudde met de Nederlandse vlag op de achtergrond. “Namens ons allemaal dus. Waarom blijft de Kamer hierover zwijgen? Iedere onwetendheid ten tijde van het sluiten van de deal is niet meer geloofwaardig. De Kamer moet terugkomen van reces en een wandaad tegen de menselijkheid aan de kaak stellen, die met de zegen van Nederland wordt voortgezet,” besluit Sophie in ’t Veld

Geef een reactie