‘Sportclubs mogelijk financieel in het nauw door spelers en vrijwilligers’

Spelerscontracten, maar ook contracten met vrijwilligers die zich inzetten voor de club, kunnen leiden tot veel financiële ellende als het contract gekwalificeerd kan worden als arbeidscontract. Pascal Besselink van DAS Rechtsbijstand zegt hieroverIk vrees dat deze problematiek lastig is te voorkomen. Al vrij snel kwalificeren dergelijke spelerscontracten zich als arbeidsovereenkomst terwijl de club het mogelijk aanmerkt als vrijwilligersovereenkomst of spelersovereenkomst.

Pascal Besselink van DAS Rechtsbijstand zegt hierover: “Uiteraard moet hier worden gekeken naar de elementen van de arbeidsovereenkomst. Is er sprake van loon, arbeid en gezag? Dan is het een arbeidsovereenkomst, ook al noem je het anders en dacht je hier als sportclub met je vrijwilliger of speler andere afspraken over gemaakt te hebben.

Als die vrijwilliger of speler op enig moment toch stelt dat sprake is van een arbeidsovereenkomst en de rechter kwalificeert dat ook als zodanig? Dan heb je hier als sportclub mee te maken. Of die club dat financieel kan ophoesten is juridisch dan niet relevant. Hoe zuur ook.”gaat Besselink verder.

Dit fenomeen speelt overigens niet alleen bij sportclubs. Rechters halen wel vaker een streep door een opdrachtovereenkomst. Denk bijvoorbeeld aan de platformzaken Deliveroo en Uber. De personen die voor deze bedrijven werk(t)en, hebben juridisch gezien een arbeidsovereenkomst. 

Geef een reactie

Ontdek meer van NL Actueel 24

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder