‘Totale economische lockdown dreigt als Europees Parlement Natuurherstelwet aanneemt’

‘Totale economische lockdown dreigt als Europees Parlement Natuurherstelwet aanneemt’

Dat zegt Europarlementariër voor JA21 Robert Roos “Terwijl Nederland met Rutte en de val van het kabinet bezig is, stemt het Europees Parlement over de Natuurherstelwet van Frans Timmermans. Voor Nederland is dat de allerbelangrijkste stemming van deze hele Parlementstermijn. Want als deze wet wordt aangenomen, dreigt voor ons land een totale economische lockdown.

Het kabinet, “zegt Roos, “dat in Nederland de boeren de duimschroeven aandraait, stemde in de Europese Raad tegen dit voorstel. Uitvoering geven aan deze wet zou “in een klein en dichtbevolkt land als Nederland een enorme inspanning vergen”. Nederland zou er “niet of nauwelijks aan kunnen voldoen”. Maar een meerderheid stemde voor. Nu ligt het voorstel in Straatsburg.”

Heel Nederland wordt door deze verordening een ‘Natura 2000-gebied’. “Dat wil zeggen: de verplichting dat de natuur niet verder mag verslechteren, gaat niet alleen voor erkende natuurgebieden gelden, maar voor héél Nederland,“aldus Roos

Verder moeten erkende natuurgebieden op zee en in meren worden ‘hersteld’: in 2030 minimaal 30 procent, in 2040 minimaal 60 procent en in 2050 minimaal 90 procent. Provincies aan de kust en het IJsselmeer, waar miljoenen Nederlanders wonen en werken, kunnen hun borst dus natmaken.

Roos besluit door te stellen dat iedereen voor de natuur is. “Maar dit voorstel is niet haalbaar voor Nederland. Een stikstofcrisis in het kwadraat dreigt. Voor Nederland is het van het allergrootste belang dat het Europees Parlement ertegen stemt.

Laat een reactie achter

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie