Premier Rutte hoopt dat de Europese verkiezingen in Nederland meer gaan leven maar waarschuwt ook dat het nu nog te vroeg is om erover te communiceren. Inderdaad zal de inhoudelijke campagne voor de verkiezingen pas over een paar weken op gang komen. Maar onderzoek wijst uit dat meer dan de helft van de Nederlanders überhaupt niet weet dat er tijdens de Europese verkiezingen op 6 juni gestemd wordt voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement. Het kan dus helemaal geen kwaad om mensen nu alvast bewust te maken van de betekenis van hun stemrecht.
Uit cijfers van de standaard Eurobarometer, een jaarlijks opinieonderzoek over Europa in alle lidstaten, blijkt dat slechts 45 procent van de Nederlanders weet dat Europarlementariërs rechtstreeks worden verkozen, op dezelfde wijze als Tweede Kamerleden. Daarmee scoren Nederlanders op deze kennisvraag het laagst van de hele EU en ook lager dan de inwoners van kandidaatlanden Bosnië en Herzegovina, Servië en Noord-Macedonië.
Overigens denkt een meerderheid (51 procent) van de Nederlandse respondenten van de peiling wel dat ze zelf goed geïnformeerd zijn over Europa. De verwachtingen voor de landgenoten liggen iets lager: een kwart (26 procent) denkt dat de gemiddelde Nederlander veel weet over het EU. Na het voorleggen van drie kennisvragen over de Europese Unie, bleek uiteindelijk 14 procent deze allemaal juist te kunnen beantwoorden. Dat is iets lager dan het EU-gemiddelde van 23 procent.
Momenteel lopen er in Nederland diverse campagnes om mensen te informeren over Europa en de rol van Nederland in de Europese Unie. Zo is het ministerie van Buitenlandse Zaken in januari de campagne ‘Over Europa’ gestart. Via het Europees Parlement is informatie te krijgen over de organisatie van de verkiezingen in alle landen.
De verkiezingen voor het Europees Parlement vinden van 6 tot en met 9 juni plaats in de 27 EU-lidstaten. In Nederland zijn de verkiezingen op donderdag 6 juni. Er kan dan gestemd worden voor 31 Nederlandse afgevaardigden in het Parlement.