Begrafenis is dure aangelegenheid, prijzen in 1 jaar fors gestegen

De kosten van een uitvaart zijn flink gestegen in het afgelopen jaar, zo blijkt uit recent onderzoek van Overstappen.nl. Het onderzoek laat zien dat de kosten van een begrafenis met 6% zijn toegenomen, terwijl die van een crematie zelfs met 8% zijn gestegen. De oorzaak van de stijgingen is de toenemende inflatie binnen de uitvaartbranche.

Kosten van een uitvaart 2024

De gemiddelde kosten van een crematie zijn € 6.500, daarentegen valt een begrafenis vaak duurder uit met een gemiddelde van € 9.000. Dit verschil wordt veroorzaakt door de bijkomende grafkosten bij een begrafenis, zoals grafrechten, onderhoudskosten, grafdelving en een grafmonument. Daarnaast kiezen mensen bij een begrafenis vaak voor een luxer uitgevoerde kist dan bij een crematie. Uiteindelijk zijn de exacte kosten afhankelijk van de persoonlijke wensen. 

Gestegen begrafeniskosten

“Door inflatie nemen de kosten van een begrafenis jaarlijks toe. Dit jaar is er vooral een toename te zien in de grafkosten en de aanschaf van een grafmonument.”, zegt Jean-Paul Würsten, Expert Uitvaartverzekering bij Overstappen.nl. “Hoewel niet elke gemeente de grafkosten verhoogt, is deze stijging met name zichtbaar bij graven die voor langere periodes worden afgenomen, zoals die op natuurbegraafplaatsen of graven met een ‘eeuwigdurende’ termijn.”

(Klik hier voor de belangrijkste kostenposten van een begrafenis)

Gestegen crematiekosten

De hogere kosten voor crematies worden voornamelijk veroorzaakt door de stijgende tarieven van crematoria en de prijsstijging van urnen. Deze stijgingen kunnen worden verklaard door verschillende factoren, waaronder inflatie, toenemende operationele kosten van crematoria en de groeiende vraag naar crematiediensten.  

(Klik hier voor de belangrijkste kostenposten van een crematie)

Indexering voorkomt onderverzekering

Niet alle uitvaartverzekeringen zijn waardevast. Dan bestaat de kans dat het verzekerde bedrag op het moment van overlijden niet genoeg is om de uitvaart mee te dekken. Je bent dan onderverzekerd door de inflatie in de uitvaartbranche. Zo stelt Jean-Paul Würsten: “De stijgende uitvaartkosten benadrukken de noodzaak van een waardevaste uitvaartverzekering. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de verzekering wordt geïndexeerd, omdat dit de uitkering aan nabestaanden aanpast aan de toenemende kosten van uitvaarten. Zo wordt financiële zekerheid geboden bij overlijden.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *