Motie Omtzigt jaagt ASML het land uit, wie volgt?

De motie van Pieter Omtzigt die opriep om de belastingvoordeel die hoogopgeleide expats krijgen in Nederland af te bouwen is slecht gevallen bij ASML, het bedrijf maakt voor 40% van hun personeel gebruik van expats met minimaal een HBO opleiding omdat in Nederland te weinig hooggeschoold personeel te vinden is, meldt de Telegraaf vanochtend

Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich achter het voorstel van Omtzigt en het kabinet voor grote problemen heeft gezet. Zo wordt er achter de schermen hard gewerkt om ASML voor Nederland te behouden, met een jaaromzet van tussen de 29 en 31 miljard euro is ASML erg belangrijk voor de economie van ons land. Het bedrijf heeft ruim 20.000 werknemers waarvan een groot deel in Nederland werken.

De CEO van het bedrijf liet al doorschemeren dat ASML niet gebonden is aan Nederland en zich gaat oriënteren over de grens om daar deels of in zijn geheel naar toe te verhuizen als daar de omstandigheden beter zijn. Zo rolt Frankrijk al enige tijd de rode lopers uit voor grote multinationals die naar Frankrijk willen verhuizen met hun bedrijf, Frankrijk biedt gratis taallessen aan voor de werknemers van deze bedrijven.

Maar niet alleen de expats ligt ASML zwaar op de maag, ook de zeer hoge belastingdruk en de problemen op de woningmarkt speelt ASML parten. Peter Wennink de topman van ASML zegt in de Telegraaf: „De gevolgen van het beperken van arbeidsmigratie zijn groot. We hebben die mensen nodig om verder te innoveren. Als we die mensen hier niet kunnen krijgen, gaan we naar een plek waar we wél kunnen groeien. Pas op, want straks krijg je precies waar je om vraagt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *