Dossier van tienduizenden pagina’s en 142 zittingsdagen, Marengo in het kort samengevat

142 zittingsdagen, 6 wrakingen, tienduizenden pagina’s dossier, meer dan 800 pagina’s requisitoir en meer dan 3000 pagina’s aan pleitnota’s van raadslieden. Na bijna 6 jaar hoorden de 17 verdachten afgelopen 27 februari hun vonnis in de strafzaak Marengo. Het Openbaar Ministerie eiste 6 keer levenslang tegen de 3 leiders en 3 andere verdachten in deze zaak.

In de strafzaak Marengo stonden 17 personen terecht op verdenking van deelname aan een criminele organisatie en (in wisselende samenstelling) van betrokkenheid bij 6 moorden, 4 pogingen tot moord en van het voorbereiden van liquidaties. Ridouan T., Said R. en Mao R. werden ervan verdacht leiding te hebben gegeven aan de organisatie. 

Op de eerste pro-formazitting op 23 maart 2018 maakte het Openbaar Ministerie bekend dat er een overeenkomst was afgesloten met kroongetuige Nabil B. Hij was bereid verklaringen af te leggen over een reeks van liquidaties. Vanwege de kroongetuigenregeling werd de strafeis van 20 jaar gehalveerd naar 10 jaar. Volgens het OM komt aan hem de maximale strafkorting toe die volgens de wet is toegestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *