Negen jaar celstraf voor 63-jarige inwoner Schagen wegens doodslag op vader

De rechtbank in Alkmaar veroordeelde dinsdag de 62-jarige Piet V. uit Schagen tot een gevangenisstraf van negen jaar voor het doden van zijn hoogbejaarde vader in maart vorig jaar. Piet V. heeft het slachtoffer van het leven beroofd door hem met een stenen fles op zijn hoofd te slaan, te steken met een mes en te verstikken met een kussen. 

Ruzie in woning

Op 4 maart 2023 belde V. 112 met de melding dat hij die avond zijn vader in zijn woning in Slootdorp om het leven had gebracht. V. verklaarde dat hij iets na 7 uur in de avond ruzie kreeg met zijn vader en zijn zelfbeheersing verloor. Hij sloeg zijn vader, die op dat moment voor de bank stond, met een fles korenwijn. Zijn vader viel hierdoor achterover op de bank en vervolgens pakte de verdachte een mes van het aanrecht en stak zijn vader twee keer in zijn bovenlichaam. Daarna ging V. aan de keukentafel zitten om na te denken en te roken. Op dat moment leefde zijn vader volgens hem niet meer. Om kwart voor tien ’s avonds belde V. 112 en zei hij dat hij zijn vader net uit zijn lijden had verlost met een kussen. In latere verhoren en ook op zitting heeft V. verklaard zich niet meer te herinneren of hij zijn vader ook heeft verstikt met een kussen.

Oordeel van de rechtbank

V. heeft zijn vader op zeer gewelddadige wijze van het leven beroofd. Gelet op wat V. tegen 112 heeft gezegd in combinatie met het forensisch onderzoek acht de rechtbank wettig en overtuigend bewezen dat V. naast het slaan met een fles en het steken met een mes ook een kussen op de mond en neus van zijn vader heeft gedrukt.

Met zijn handelen heeft V. een einde gemaakt aan het leven van zijn vader en heeft dat ook bekend. De rechtbank acht niet bewezen dat V. vooraf al van plan was om zijn vader van het leven te beroven, dus wordt hij vrijgesproken van moord. De rechtbank veroordeelt hem voor doodslag.

In de week voor het feit was bij V. sprake van een wanhopige stemming en suïcidale gedachtes. In deze toestand ging hij naar zijn vader. De rechtbank volgt dan ook het advies van deskundigen om hem het feit verminderd toe te rekenen, maar rekent hem wel aan dat hij geen volledige openheid van zaken heeft gegeven over wat er precies gebeurd is die avond. De rechtbank veroordeelt V. tot 9 jaar gevangenisstraf. 

De hele uitspraak leest u hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *