Omwonenden padelbanen Uitgeest krijgen gelijk van de rechter, geen uitbreiding aantal padeluren

person holding black and green tennis racket

De rechtbank in Haarlem heeft in een voorlopige voorziening besloten dat TC Uitgeest de tijden waarop de padelbanen mogen worden gebruikt, niet mag verruimen in afwachting van een beroep hierover. De club heeft niet aangetoond dat de beperking van de padeltijden tot ledenverlies of zelfs faillissement leidt. 

De tennisvereniging Uitgeest heeft, naast zes tennisbanen, twee padelbanen. Omwonenden van de tennisvereniging stellen dat het spelen van padel geluidsoverlast oplevert. Zij hebben daarom de gemeente gevraagd daartegen op te treden. Dit heeft de gemeente gedaan. De tennisvereniging mag daarom tussen 7:00 en 19:00 maximaal 4 uur per dag padel laten spelen op haar banen. Vanaf 19:30 is padel helemaal niet toegestaan. Er mag wel overdag en ’s avonds worden getennist.

De tennisvereniging is het niet eens met deze beperkte mogelijkheden om te padellen. Zij heeft daarom beroep ingesteld bij de rechtbank. Ook de omwonenden zijn in beroep gegaan, omdat zij vinden dat er (nog) strenger opgetreden moet worden tegen de geluidsoverlast. De tennisvereniging vraagt als voorlopige voorziening om totdat op het beroep is beslist toe te staan dat zij tot 21:00 padel mag laten spelen, of in ieder geval 5,5 uur overdag. Zij vraagt dit omdat zij nu heel beperkt een padelcompetitie kan aanbieden aan haar leden.

Hierdoor zullen leden afmaken en zal de tennisvereniging failliet gaan. De tennisvereniging heeft er ook op gewezen dat er omwonenden zijn die klagen, maar deze omwonenden hebben pas nadat de padelbanen er al waren hun woning gekocht. Zij hadden dus rekening moeten houden met het geluid van padel.

Naar het oordeel van de voorlopige voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland is er geen noodzaak om nu – wachtend op de behandeling van het beroep – de beslissing van de gemeente aan te passen. De tennisvereniging heeft namelijk niet met stukken onderbouwd dat de beperkte padelmogelijkheden  leiden tot verlies van leden of zelfs tot een faillissement. Daarbij zijn er wel mogelijkheden om padel te spelen. Meedoen aan de padelcompetitie kan ook en er kan ook  getennist worden.

Ook laat de rechter de belangen van de omwonenden op dit moment zwaarder wegen dan de belangen van de tennisvereniging. De rechter volgt hierbij niet het standpunt van de tennisvereniging dat de omwonende die pas net naast de het tennis- en padelpark is komen wonen de geluidsoverlast maar heeft te dulden. De rechter heeft hier mee laten wegen dat er voorlopig nog geen geluidscherm gebouwd wordt tussen het terrein van de tennisvereniging en de woningen. Hiervoor zijn namelijk nog niet eens de benodigde vergunningen aangevraagd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *