person getting vaccinated
Photo by CDC on Pexels.com

‘Rechter heeft het laatste woord over vaccinatie minderjarige kinderen’

De NOS meldt dat Haagse kinderen fors minder worden gevaccineerd dan voorheen. Ook de Rechtspraak houdt zich hier regelmatig mee bezig als ouders het niet eens worden over het vaccineren van hun kind.

Ouders met gezag dienen samen te beslissen of zij hun kind laten vaccineren,” zegt Lennard van Kesteren van DAS Rechtsbijstand. “Het is een belangrijke en ingrijpende beslissing, waarvoor beide ouders met het gezag toestemming moeten geven. Dat geldt overigens voor ouders die bij elkaar zijn en gescheiden ouders. Ouders zijn het echter niet altijd met elkaar eens.

Rechter hakt knoop door

Van Kesteren: “Als je samen als ouders er niet uitkomt of je je kind wel of niet laat vaccineren, ligt het voor de hand dat je hulp zoekt bij het voeren van dit gesprek met elkaar. Zo kun je samen naar een mediator toe om in gesprek te gaan met elkaar. Kom je er ook samen met een mediator niet uit, dan zit er veelal weinig anders op dan de zaak voor te leggen aan een rechter. Een rechter zal dan de knoop moeten doorhakken of het kind een prik krijgt of niet.

Rijksvaccinatieprogramma in belang van kind

Van Kesteren stond recent een vader bij die graag wilde dat zijn dochter werd gevaccineerd tegen HPV. De moeder wilde dit niet. De Rechtbank vond dat het Rijksvaccinatieprogramma moest worden gevolgd en hun dochter moest dus worden gevaccineerd. Vervolgens stelde de moeder hoger beroep in. Ook het Haagse Gerechtshof gaf de vader gelijk. Het Rijksvaccinatieprogramma is in het belang van ieder kind, aldus het Gerechtshof.

Onenigheid kan ook oorzaak zijn

Indien er meer ouders zijn die het niet met elkaar eens kunnen worden over het vaccineren van hun kind en geen juridische stappen ondernemen hiervoor, zou dit mede een verklaring kunnen zijn waarom de vaccinatiegraad bij kinderen lijkt af te nemen,” aldus Van Kesteren

Laat een reactie achter

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *