Rotterdamse broers wassen 50 miljoen euro wit, het OM. eist 5 en 2 jaar celstraf

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag voor de rechtbank in Den Bosch gevangenisstraffen geëist tegen twee 40-jarige Rotterdamse broers, M. Y. en S. Y. die terecht staan voor ondergronds bankieren en deelname aan een criminele organisatie. De jongste broer, S. Y. heeft bedragen van zo’n 50 miljoen witgewassen, vermoedelijk afkomstig uit drugshandel. Zijn oudere broer, M. Y. staat terecht voor het witwassen van kleinere bedragen. Het OM en de verdediging hebben procesafspraken gemaakt. Beide partijen zijn voor de hoofdverdachte S. Y. een celstraf van 5 jaar en het betalen van 500.000.00 euro overeengekomen. Voor de andere broer M. Y. is dat een celstraf van 2 jaar.

De jongste broer is tijdens het onderzoek geïdentificeerd als de gebruiker van cryptotelefoons van berichtendienst SKYECC met de naam ‘Iron Man’. Uit de gegevens van deze gebruiker blijkt dat hij zich op grote schaal bezighield met innemen en uitgeven van grote contante geldbedragen, vermoedelijk verdiend met drugshandel. Uit de crypto-data is gebleken dat de verdachte op de hoogte was van de herkomst van het geld, blijkt uit het onderzoek door de Taskforce Underground Banking.

Transacties van tientallen miljoenen

Uit de chats blijkt dat de verdachte langere tijd berichten stuurde naar andere gebruikers van SkyECC over het aannemen en overdragen van contante geldbedragen. De omvang van deze transacties is groot: ten minste 44,5 miljoen euro en 5,8 miljoen dollar in de periode van april 2019 tot november 2020. Uit de data komt naar voren dat de verdachte een coördinerende rol had. Hij stuurde de koeriers aan die de fysieke overdracht van het geld uitvoerden voor de criminele organisatie. De verdachte noemde zichzelf ‘broker’, andere SkyECC- gebruikers noemden hem ‘de wisselaar’. 

Het witwassen van crimineel geld bedreigt onze legale economie. Zo heeft witwassen een ontwrichtend effect op onze maatschappij. Bovendien geeft het criminelen de kans om grote bedragen illegaal geld om te zetten in legaal vermogen. Dat geldt ook weer in deze zaak en gaat pas echt leven als je bedenkt dat het hier om bedragen van 50 miljoen euro gaat”, aldus de officier van justitie.

Uit de chatberichten van de verdachte is gebleken dat zijn oudere broer ook betrokken was bij het witwassen van contant geld. Hij onderhield onder meer de contacten binnen de criminele organisatie en zorgde voor nieuwe transacties. Beide mannen zijn op 27 november 2022 aangehouden op Schiphol. Dit gebeurde na aankomst van hun vlucht uit Turkije. De hoofdverdachte zit nog vast, zijn oudere broer niet.  

Snellere afhandeling 

Het OM en de verdediging hebben procesafspraken gemaakt met het oog op een snelle behandeling van de zaak. Als de rechtbank instemt met de afspraken wordt de opgelegde straf ook direct uitgevoerd. De verdediging zal volgens de afspraken geen verweren voeren en geen onderzoekswensen indienen. Het OM heeft de strafeis met ongeveer een derde gematigd. 

De uitspraak van de rechtbank volgt over twee weken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *