VeiligheidNL: ‘Slim babysokje is een vorm van schijnveiligheid’

VeiligheidNL: ‘Slim babysokje is een vorm van schijnveiligheid’

Een babysokje dat de hartslag, zuurstofgehalte in het bloed en de slaapcyclus van een baby in de gaten houdt, klinkt misschien heel geruststellend, maar is dat ook zo?“, vraagt Mieke Cotterink van VeiligheidNL zich af. Het is niet nieuw, er zijn al jaren allerlei soorten babyfoons, inmiddels veelal met camera, op de markt. Maar ook diverse gadgets die meer doen dan alleen beeld en geluid, waaronder een aantal die ook vitale functies monitoren. Vaak in de vorm van een slaapmatje dat in het bedje van de baby gelegd wordt, maar ook wearables, zoals een sokje of een clip voor aan de luier.

Het idee achter dit soort apparaatjes is dat het ouders meer gemoedsrust kan brengen en daarmee een betere nachtrust. Voor een deel van de ouders is dat ook zo. Cotterink: “Belangrijk om te weten is dat claims ten aanzien van het voorkomen van bijvoorbeeld wiegendood niet bewezen zijn. Zelfs hoogwaardige medische monitoren hebben geen preventieve werking ten aanzien van wiegendood. Het veroorzaakt alleen maar onrust en paniek bij ouders in geval van vals alarm.

En misschien nog wel het meest belangrijk: het zorgt voor schijnveiligheid. Technologie mag nooit het ouderinstinct vervangen. Door te kijken naar je baby, je baby te leren kennen, zorgt dit oeroude instinct ervoor dat ouders heel goed aanvoelen wanneer er iets mis is. Daar kan geen apparaatje tegenop.”

Laat een reactie achter

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *