‘Veroordeling blockchainwitwasser roept vragen op over verantwoordelijkheid’

‘Veroordeling blockchainwitwasser roept vragen op over verantwoordelijkheid’

Alexei Pertsev is gisteren veroordeeld tot een gevangenisstraf van 64 maanden voor grootschalig witwassen van criminele geldstromen op de blockchain. Deze zaak roept echter vragen op over de verantwoordelijkheid van softwareontwikkelaars in dergelijke situaties.

Hoewel het gebruikelijk is om een softwareontwikkelaar niet verantwoordelijk te houden voor het misbruik van zijn software, werpt het feit dat Alexei Pertsev grote sommen cashgeld heeft ontvangen en transactiekosten heeft genomen op criminele, digitale geldstromen, een nieuw licht op de kwestie. Volgens de wetgeving wordt dit beschouwd als witwassen, waardoor de ethische en juridische verantwoordelijkheid van de ontwikkelaar in dit geval wordt benadrukt.

De rechter heeft de uitspraak gedaan, waarna hij onmiddellijk opnieuw werd vastgezet, wat als een oplossing wordt beschouwd voor dit specifieke geval,’ zegt Hugo Leijtens van Cense. ‘Maar het incident benadrukt ook de noodzaak voor meer training en bewustwording onder softwareontwikkelaars. Er wordt gepleit voor de integratie van ethiek- en rechtvakken in het curriculum van software-engineering-opleidingen, om hen bewust te maken van hun plicht om barrières tegen witwassen op te werpen en ervoor te zorgen dat zij zich aan de wet houden.’

Het Openbaar Ministerie wordt gezien als de instantie die deze specifieke zaak heeft opgelost, maar het onderstreept tevens de bredere behoefte aan preventieve maatregelen om softwareontwikkelaars te waarschuwen voor dergelijke activiteiten en ervoor te zorgen dat zij binnen de grenzen van de wet blijven.

Laat een reactie achter

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie